Hyppää sisältöön

Kate ja Pasi

Sirkus on elämäntapa, joka kuljettaa tuntemattomiin maailman kolkkiin

Pariakrobatiaan ja jongleeraukseen erikoituneella sirkusparilla, Katerina Repposella ja Pasi Nousiaisella, on takana yli 10 vuotta yhteistä uraa sirkuksen pyörteissä. Kaksikko kulkee tutummin nimellä Kate & Pasi. Sirkustaiteilijan arki ei ole pelkkää glamouria, sillä esityksen takana on paljon muutakin kuin nähty show.

Katerina ja Pasi kuvailevat ammattiaan elämäntavaksi, jonka matkaan he ovat hypänneet jo nuorina. Katerina aloitti sirkuksen sattumalta, kun moskovalainen sirkustaiteilija houkutteli 6- vuotiaan tytön mukaan sirkuskouluunsa tämän ollessa äitinsä kanssa kävelyllä. Siitä syttyi liekki, joka ei ole vieläkään sammunut.

Telinevoimistelutaustainen Pasi puolestaan päätyi 10-vuotiaana Tampereen Sorin Sirkukseen veljensä johdattelemana. Sorin Sirkuksessa Pasi pääsi mukaan sirkuksen ensimmäiseen aaltoon Suomessa.

– Sillon ei ollut sirkusopettajia, ja kukaan ei oikein tiennyt, miten kiivetään hartioille. Yksi vanhemman polven jongleeraaja opetteli 10 vuotta heittämään neljää palloa, kun kukaan ei kertonut, että niitä heitetään omissa käsissään. Hän yritti heittää palloja ristiin kuten kolmea palloa heitetään. Ei ollut videoita, mistä oppia, Pasi kertoo.

Harrastus vei molemmat mukanaan, ja Katerina ja Pasi aloittivat sirkustaiteilijoiksi opiskelun – Pasi valmistui vuonna 2004 Tukholman Cirkus Cirköristä (nykyinen DOCH) ja Katerina vuonna 2010 Koulutuskeskus Salpauksen sirkuslinjalta.

– Sitä mietti, pitääkö mennä niin sanottuihin oikeisiin töihin ja lukemaan yliopistoon jotakin järkevää. Minua kuitenkin kannustettiin tavoittelemaan omia unelmiani ja käyttämään taitojani hyväksi. Tätä tahdonvoimaa ensimmäinen sirkusopettajani minulle opetti. Jos johonkin ryhdyn, vien sen aina loppuun asti, Katerina kertoo.

Sirkustaiteilijan tulee osata heittäytyä – myös arjessa

 


Pasi opetti Salpauksella toista vuotta, kun Katerina aloitti opintonsa samassa paikassa. Katerinan opiskelujen loppuvaiheessa eteen tuli tilanne, ettei kummallakaan ollut paria lajissaan. Yhteinen harjoittelu poiki uran sekä parisuhteen.

– Meidän eka soppari tehtiin aika nopeasti. Oltiin jatkuvasti yhdessä. Me myös asuttiin 24/7 pienessä hotellihuoneessa ja sitten alettiinkin pian seurustelemaa. Sovittiin et mennään naimisiin, jos selvitään sirkus Finlandian kiertueesta, jossa elettiin 7 kuukautta pienessä asuntovaunussa, Katerina naurahtaa.

Pian läheisille kilahti postissa hääkutsut. Jopa häämatkallaan taiteilijapari lähti spontaanisti esiintymään Amerikasta Kolumbiaan.

– Meidän häämatkalla ajettiin avoautolla Vegasista San Franciscoon. Saatiin kesken matkan keikkapyyntö Kolumbiaan. Me lähdettiin sitten Bogotáan esiintymään suureen halliin, jossa katto oli korjattu roskasäkeillä. Sitten Miamin kautta takaisin Helsinkiin.

Katerina ja Pasi toteavat, että sirkuksessa täytyy osata heittäytyä – esiintyessä, harjoitellessa ja sirkustaitelijan arjessa yleisesti. Kiertävässä ja esiintyvässä ammatissa oppii sopeutumaan muutoksiin ja tarttumaan tilaisuuksiin. Liiallinen suunnitelmallisuus olisi turhaa.

– Kesäkuussa 2019 me lähdettiin kahden kuukauden reissuun, kierrettiin Italiaa ja Espanjaa edes takas yksi ja kolme vuotiaat lapset takapenkillä mukana. Tultiin viikoksi Suomeen ja suunnattiin Japaniin festivaaleille esiintymään. Sieltä jälleen takaisin Suomeen kahdeksi päiväksi ja suunta kohti Saksaa. Uni oli aika vähäistä koko perheellä. Et ei tähän ihan kaikki pysty, Pasi kuvailee.

Seikkailuja janoava pariskunta esiintyy noin 100 kertaa 15 eri maassa vuoden aikana. Kiireisempänä vuonna esiintymisiä on kertynyt jopa 250.

Keitä ovat Katerina ja Pasi?  

Kansainvälisesti palkittu sirkustaiteilijapariskunta Katerina ja Pasi. Inspiroituvat ihmisistä, esittävästä  taiteesta sekä matkustamisesta.

Search