Hyppää sisältöön

Rakennus­mestarien talon historia

Hotelli Mestari sijaitsee Helsingin rakennusmestarien järjestöjen perustamassa Rakennusmestarien talossa Fredrikinkadun ja Eerikinkadun kulmassa. Alkuperäinen rakennus valmistui vuonna 1932 arkkitehti Heikki Kaartisen kynästä. Kaartisen ura etenkin asuinrakennusten suunnittelijana 1900-luvun alkupuolen Helsingissä on merkittävä. 60-luvulle tultaessa Rakennusmestarien yhdistyksen jäsenmäärä oli kasvanut ja käyttäjät kaipasivat lisää tilaa. Taloa täytyi myös kunnostaa, joten alkuperäistä rakennusta muutettiin ja sen kylkeen sekä sisäpihalle rakennettiin laajennusosa. 

Rakennushanke jakaantui kahteen vaiheeseen, joista ensimmäisessä rakennettiin uudisrakennus ja toisessa korjattiin ja muutettiin vanhaa rakennusta. Suunnittelijoina toimivat arkkitehdit Helmer Stenros ja Risto-Veikko Luukkonen, sekä sisustussuunnittelija Pirkko Stenros.

Stenrosin ja Luukkosen tunnetuimpia yhteistöitä lienee Aurajoen rannalle vuonna 1963 valmistunut Turun teatteritalo. Pirkko Stenros suunnitteli uransa aikana huonekaluja muun muassa Muuramelle, ja hänet on palkittu arvostetulla Kaj Franck-muotoilupalkinnolla. 

Uudisrakentamista historiaa kunnioittaen 

Molemmat rakennukset edustavat aikakaudelleen ominaista arkkitehtuuria. Alkuperäinen rakennus henki 1930-luvun käytännönläheistä ja suoraviivaista suunnittelua. Pula-aikana rakentaminen ei ollut helppoa, mutta Rakennusmestarien talo saatiin onneksi toteutettua haasteista huolimatta. 1960-luvun muutoksessa vanha ja uusi osa piti sovittaa yhteen ja luoda uusi kokonaisuus. Se toteutettiin kattomaailman ja katutason yhtenäisellä ja voimakkaan linjakkaalla käsittelyllä. 

Uusi osa edustaa oman aikansa ilmaisua, mutta linjat otettiin vanhasta rakennuksesta. Koko rakennus tasattiin saman korkuiseksi ja katutasoon rakennettiin arkadikäytävä, joka yhdisti rakennusosat visuaalisesti toisiinsa.

Arkadikäytävä on merkittävä osa rakennusta; arkkitehti Stenrosin mukaan on ystävällisempi ele tulla katetulle alueelle kuin kohdata kadun rajaan rakennettuja lasiseiniä.

 

Rakennusmestarien talo on nähnyt useita muutoksia 1960-luvun jälkeen. Vaikka ajan muotokieli näkyy edelleen talon julkisivussa, on sisäpuolella ollut vuosien saatossa niin baareja, yökerhoja, elokuvasali kuin useiden yritysten toimistoja.

Hotel Mestari on Rakennusmestarien talon historian tuorein luku, mutta talon alkuperä näkyy edelleen Mestarin kädentaitoja kunnioittavassa filosofiassa ja huoneiden nimissä.

Tiesitkö?

Rakennusmestarien talossa on ollut aiemmin muun muassa toimisto- ja liiketiloja sekä rakennusmestareille vuokrattavia asuntoja.

Talossa toimi myös 60-luvulta 2000-luvun alkuun legendaarisena kohtauspaikkana tunnettu tanssiravintola Vanha Maestro, jonka nimeä Hotel Mestarin ravintola Latin Bistro & Bar Maestro51 kunnioittaa. 

Search