Hyppää sisältöön

Mauricio Allende 

Maestro 51:n juomamestari Mauricio Allendelle vähemmän on enemmän. Cocktailia valmistaessa raaka-aineiden laatu on ratkaisevassa roolissa reseptiikan ja tekniikan ohella.

Mauricio Allende on kerryttänyt kokemustaan ruoan ja juoman parissa yli neljätoista vuotta. Meksikolaissyntyisen Mauricion matkan varrelle on mahtunut työskentelyä monella eri mantereella – tie on vienyt Meksikosta Kanadaan, Kanadasta Suomeen, Suomesta Singaporeen ja Singaporesta aina takaisin Suomeen asti.

Mauricion ainutlaatuinen lähestymistapa makuihin ja juomasekoituksiin on koti-Suomen lisäksi noteerattu myös maailmalla. Vaikka kansainvälisissä cocktail-kilpailuissa ansioituminen on suuri kunnia ja ilonaihe, karismaattisen ja lämpöä huokuvan Mauricion jalat pysyvät visusti maan pinnalla. Väylä opiskeluiden ohella blokkarina työskennelleestä, suomenkielentaidottomasta nuoresta miehestä kohti itsevarmaa ja arvostettua alansa ammattilaista on ollut pitkä, mutta sitäkin antoisampi.

“Työssäni erityisen tärkeältä tuntuu se, että minulla on mahdollisuus tutustuttaa muita meksikolaiseen ruoka- ja juomakulttuuriin. Tehtäväni ei suinkaan ole opettaa tai kouluttaa ketään, vaan pikemminkin rohkaista kokeilemaan uutta. Erilaiset vivahteet ovat kiehtovia, havaitsi niitä sitten lautasella, cocktaileissa tai vaikka ihmisten välisessä kommunikaatiossa. Moninaisuus on kaunista – ja meille hyvästä!”

Autenttiset maailman maut kohtaavat pohjoismaisen keittiön

Mauricion lumoava kotikaupunki Puebla sijaitsee laaksossa, tulivuorien ja lumihuippuisten vuorien ympäröimänä yli 2000 metrin korkeudessa merenpinnasta. Paikallinen kulttuuri on juurtunut syvälle Mauricion sydämeen, joka näkyy vahvasti suhteessa ruokaan ja juomaan. Latinalaisten suureellisten makujen yhteensovittaminen pohjolan hillitympään profiiliin ei ehkä ole se helpoin tehtävä, mutta Mauricio suhtautuu siihen sitäkin intohimoisemmin.

Maailmaa ympäri matkatessaan Mauricion makukirjasto on rakentunut poikkeuksellisen laajaksi. Juomasekoituksia työstäessään hän tietää kokemuksen kautta lähes varmaksi sen, miltä mikäkin tulee maistumaan. Onnistuneen cocktailin reseptiin tarvitaankin ensisijaisesti ymmärrystä harmoniasta; kuinka maut keskustelevat toistensa kanssa ja kuinka ne täydentävät toisiaan. Tekniikka on Mauriciolla luissa ja ytimissä, joten luovuus on työkaluista tärkein.

“Olen oman elämäni kasvitieteilijä. Erityisen syvä suhde minulla on agaveen – onhan se agaavipohjaisten juomien, kuten esimerkiksi tequilan ja mezcalin raaka-aine. Meksikossa valmistetaan myös lukuisia muita mielenkiintoisia väkeviä alkoholijuomia agavesta, mutta suomalaisille niistä tutuin on taatusti tequila.”

Intohimoa ja ylpeydenaiheita

Ammattinsa puolesta Mauricio on ollut mukana kuratoimassa lukuisten ravintoloiden menua ruokineen ja juomineen. Työnkuva liukuu luovasta suunnittelusta aina tuotteen tai konseptin kaupallistamiseen asti, ja brändäämisen merkityksestä vahvan yrittäjätaustan omaava Mauricio puhuu erityisellä poltteella.

“Liityin Casa Elementalin perustajatiimiin vuonna 2017. Yrityksen markkina suuntautuu ensisijaisesti Aasiaan ja Eurooppaan, ja vaikka tuotteiden virallinen myynti alkoi vaikeana korona vuotena 2020, onnistuimme siitä huolimatta saavuttamaan nelinkertaisen tuloksen suhteessa ensimmäiseen jakelukierrokseen. Tislaamon toiminta perustuu yhdessä luomisen iloon, nautintojen jakamiseen ja paikallisten pientuottajien tietotaidon hyödyntämiseen. Näistä rakentuu Elementalin lämmin ja autenttinen brändi.”

Casa Elementalin ohella aihetta ylpeyteen tarjoavat Kyrö Distillery Companylla vietetyt kuusi vuotta, joiden aikana Mauricio toimi yrityksen brändilähettiläänä. Kansainvälisesti palkittu suomalaistislaamo mahdollisti Mauriciolle monipuolisen työnkuvan, joka piti sisällään brändimielikuvan ylläpitämisen ja kehittämisen ohella muun muassa alan ammattilaisten ja asiakkaiden kouluttamista sekä jälleenmyynnistä vastaamista. Kyröllä työskennellessään Mauricio ei ainoastaan täyttänyt myyntitavoitteita, vaan jopa ylitti ne vuoden 2020 aikana, jolloin koronan värittämä todellisuus haastoi alaa ennennäkemättömällä tavalla.

Vaikka Mauricion tielle on osunut onnenpotkuja ja suuriakin saavutuksia, vastoinkäymisiltä ei ole vältytty. Sairastettuaan koronan hänen maku- sekä hajuaistinsa katosivat täysin kuuden kuukauden ajaksi. Luonteenomainen positiivinen asenne säilyi surkeasta sattumasta huolimatta ja Mauricio otti haasteekseen kouluttautua uudelleen. Juoman sekoittaminen on orgaaninen prosessi, johon liittyy olennaisesti aistien käyttö. Niiden uudelleenohjelmointi voi tehdä hyvää ja aikaansaada oivalluksia – makuymmärrys ja kokemus kun eivät sairastumisen myötä katoa.

Nykyisin Mauricio toimii Casa Elementalin perustajajäsenen vastuiden ohella helsinkiläisen alansa haastajan, Collusion Wine Groupin juomaporfoliosta vastaavana henkilönä. Collusion Wine Groupin laaja ja tarkoin kuratoitu valikoima pitää sisällään viinejä ja väkeviä alkoholijuomia, joita erinomaiseen palveluun investoiva yritys tarjoaa kotimaisille baareille, ravintoloille ja hotelleille. Työt eivät tältä taiturilta tekemällä lopu ja uusia haasteita on jälleen tarjolla, kun Latin Bistro & Bar Maestro 51 aukeaa.

Kuka on Mauricio Allende? 

Meksikolaiset juuret omaava kansainvälisesti palkittu ruoka- ja juomakulttuurin ammattilainen, joka toimii Latin Bistro & Bar Maestro 51:n cocktail-profiilista vastaavana henkilönä ja juomamestarina.

Search