Hyppää sisältöön

Mikko Hämäläinen

Hotel Mestarin keittiöpäällikkö Mikko Hämäläinen inspiroituu tiiminsä onnistumisista ja haluaa oppia nuoremmilta

Hämäläinen on tullut ravintola-alalle yli kolmekymmentä vuotta sitten, mutta muistaa vieläkin ensimmäisen asiakaskehunsa. Positiivisen palautteen kautta on helppoa rakentaa uskoa omaan tekemiseen. Kun ammatillinen itseluottamus on vakaalla pohjalla, voi rauhassa miettiä, mihin suuntaan osaamistaan haluaisi jalostaa.

Hotel Mestarin keittiöpäällikkö Mikko Hämäläinen on ollut ravintola-alalla jo vuodesta 1988. Vaikka huoleton nuorukainen menikin ravintolakouluun äidin patistamana, osoittautui valinta kannattavaksi.

“Nuorena sitä mielellään hengaili kavereiden kanssa ja teki sitä sun tätä. En olisi halunnut mennä kouluun, koska oltiin samaan aikaan lähdössä kavereiden kanssa festareille. Mutsi sitten pakotti menemään kouluun, ja jossain vaiheessa siellä tuli sellainen olo, että tämähän on makeeta hommaa.”

Jo ravintolakoulussa saadulla kannustuksella ja positiivisella palautteella on ollut suuri merkitys Hämäläisen uraan. Palo ravintola-alaan ei suinkaan syttynyt lapsuuden kutsumusammattina vaan into puhkesi onnistumisten kautta.

“Jo aivan uran alussa olin eräässä hotellissa kuukauden ajan ottamassa oppia. Olin vähän epävarma, että mitenhän tämä nyt meni, mutta viimeisen päivän jälkeen keittiömestarit kehuivat. Olin ihan, että jes, mähän oon hyvä tässä! Itseluottamuksen kasvu jo ihan sieltä uran alusta oli tärkeää”, Hämäläinen pohtii.

Hämäläisestä huokuu nöyrä asenne työntekoa ja kollegoitaan kohtaan. Hän haluaa muistuttaa, että vaikka usko omaan tekemiseen tulee löytää, niin ylpistyä ei kuitenkaan saa. Oleellista on työskennellä yhdessä työntekijöiden kanssa ja antaa heidän näyttää osaamistaan. Sillä tavoin ryhmästä muodostuu yhtenäinen ja toisiaan arvostava tiimi.

“Kun esimerkiksi palkkaan työntekijöitä, niin tiedän, että he osaavat paljon sellaista, mitä minä en osaa. Se on vain positiivista, koska voin oppia heiltä lisää. On tärkeää, ettei kangistu kaavoihin tai tee asioita tietyllä tavalla vain, koska niin on aina tehty.”

Hotel Mestarin ruokafilosofia on täynnä erityisiä yksityiskohtia ja latinalaishenkisiä vivahteita

Kaavoihin ei tulla Hotel Mestarissakaan kangistumaan. Hämäläinen kuvailee Mestarin tulevaa ruokakulttuuria erilaiseksi ja poikkeavaksi. Ateriakokonaisuuksiin sisältyy liuta
erikoisuuksia, jotka erottuvat perinteisestä hotelliruoasta.

Mestarin auettua Hämäläisen tärkein tehtävä on pitää huolta siitä, että koko keittiö ja sen eri linjastot työskentelevät saumattomasti yhteen, jotta kokonaisuus toimii. Ateriakokonaisuuksia ja niihin liittyviä yksityiskohtia hän on ollut itse suunnittelemassa. Ruokaan intohimoisesti suhtautuvana ammattilaisena hän haluaakin pystyä tuomaan oman kädenjälkensä Hotel Mestarin ruokafilosofiaan ja asiakaskohtaamisiin.

“Haluan olla Mestarissa mahdollisimman paljon keittiön ja salin puolella. Esimerkiksi aamuisin haluan vastaanottaa ensimmäiset asiakkaat ja toivottaa heidät tervetulleeksi aamiaiselle samalla, kun ilmassa leijailee tuoreen leivän tuoksu.”

Aamupalaa Hämäläinen kuvailee raikkaan epätyypilliseksi. Valikoimasta tulee löytymään useita erikoisuuksia, kuten aamiaistacot, jotka vierailija saa itse koota mieleisekseen. Keittiöstä tilattavien omelettien ja grillattujen avokadoleipien lisäksi tarjolla tulee olemaan signature-tuotteita ja mielenkiintoisia yhteistyökumppaneiden luomuksia. Näistä Hämäläinen nostaa esiin kotimaiset Sugar Daddies -luomuhunajat sekä Robert Paulig Roasteryn valmistaman paahtomestarin kahvin, jota voi maistaa ainoastaan Hotel Mestarissa. Kahvin on suunnitellut itse Pauligin paahtimomestari Krister Kaattari.

Oman leivänpaistopisteen ja jättikorvapuustien kotoisan tuoksun vastapainoksi vierailijoita tullaan hemmottelemaan eksoottisemmin muun muassa chorizo-makkaroilla ja jälkiruokapöydän churroilla. Makujen ja tunnelman lisäksi myös estetiikka tulee olemaan yksi osa aamiaista, sillä kattaus suunnitellaan yhdessä sisustussuunnittelija Manta Viitakosken kanssa.

Innostuksen voi aistia Hämäläisestä, kun hän avaa Hotel Mestarin ruokakulttuuria. Kaikkein eniten hän odottaakin, että hotelli päästään avaamaan, ja tarkoin suunniteltu ruokafilosofia saa konkreettisen muotonsa.

“Meillä tulee olemaan siellä osittain latinalainen fiilis, maku ja tuoksu. Aivan kaikkea en kuitenkaan halua paljastaa vielä, sillä se täytyy kokea itse”, hän sanoo hymyillen. Kehittymistä janoava keittiöpäällikkö ei kuitenkaan halua pysähtyä Mestarin avaamisen jälkeenkään, sillä hän kokee uusien oivallusten olevan tärkeä osa ammatillista kasvua ja innostuksen ylläpitämistä. Vaikka halu uuden oppimiseen on kova, luotto itseensä pitää kuitenkin myös olla.

“Ei kannata tyytyä vaan pitää ajatella, että voisiko tämän tehdä vieläkin paremmin. Toisaalta pitää kuitenkin olla myös tyytyväinen itseensä. Joskus ajattelin, että se on hyve, kun ei ole itseensä tyytyväinen, mutta eihän se niin ole. Pitää olla rehellinen itselle, mutta uskoa ja luottaa, että osaa.”

Mestarin ruokafilosofiassa tämä ajatus konkretisoituu rehtinä ja rentona, mutta kuitenkin korkealaatuisena ruokana.

“Määrän sijaan keskitymme laatuun – siihen, että ruoka on taivaallisen hyvää”, Hämäläinen summaa.

Kuka on Mikko Hämäläinen?

Hotel Mestarin keittiöpäällikkö, joka arvostaa kannustavaa tiimihenkeä ja pitää itsensä motivoituneena miettimällä tapoja, joilla omaa osaamistaan voi kehittää.

Search