Hyppää sisältöön

Hokke Långstedt

”Pimeys on ihan yhtä tärkeä elementti kuin valo, ellei jopa tärkeämpi” – Valaisija Långstedtin mukaan tärkeintä on fiilis

Valaistusyritys SAAS Instrumentsin showroomilla tunnelma on kotoisa, mutta samaan aikaan hämärä ja mystinen. Seinillä ja katossa sijaitsee mitä mielenkiintoisimpia valonlähteitä ja tilaan on luotu kutsuva tunnelma – valaistuksen avulla tietenkin.

SAAS Instruments on ollut alalla aina 80-luvun puolivälistä asti. Yritys luo erilaisten projektien lisäksi valaistuksia myös plug and play -asennussarjoihin. Lisäksi he valmistavat design-valaisimia. Näkemys toimintatavoista ja tuotteista on varsin poikkeuksellisia muista.

”Me liikutaan jossain teknisen valaistuksen ja taiteen välimaastossa”, Långstedt kuvailee.

Vaikka Långstedt on aina tykännyt käsillä tekemisestä, hän kuvailee tietään tähän pisteeseen osittain monen sattuman kaupaksi.

”Olen aina ajatellut tulevani räätäliksi tai arkkitehdiksi. Olin työväenopistolla 20-vuotiaana kotirouvien ja eläkeläisten kanssa ompelukurssilla. Valmistin housut, joista tuli niin hirveät, niin päätin, että ei tätä”, Långstedt naurahtaa.

Intohimo huokuu Långstedtista, kun hän uppoutuu valaistuksen maailmaan. Kaikki valaistuskokonaisuudet toteutetaan SAAS Instrumentsin omalla työpajalla. Tuotteessa tärkeintä ei suinkaan ole sen ulkomuoto.

”Meidän varsinainen tuote on se fiilis ja meidän tapa luoda sitä, on valo”

Valon ominaisuudet Långstedt kiteyttää kolmeen pääelementtiin, jotka ovat hänen mukaansa oleellisimmat asiat, kun tilan valaistusta lähdetään suunnittelemaan.

”Määrä, sävy ja suunta. Niillä kolmella sä pelaat sen. Valon lähteitä tulee olla tarpeeksi ja niiden tulee toistaa värejä hyvin. Jos tavallisessa olohuoneessa on yhden sijasta kahdeksan eri valonlähdettä, niin saat muunneltua sillä jo paljon.”

Aihe imee Långstedtin mukaansa, kun hän avaa valaistuksen saloja. Yleisin seikka, joka tulee tavalliselle käyttäjälle yllätyksenä on, että valoa tarvitaan yllättävän vähän, kunhan sen lähteet on oikeissa paikoissa. Jos valoa on kaikkialla tilasta häviää tunnelmaa eikä se ole enää niin mielenkiintoinen.

”On ihan yhtä tärkeää, mitä jätät valaisematta kuin se, mitä valaiset.”

”Yleensä me ennemmin poistetaan valaistusta kuin lisätään sitä. Mun kotona koko valaistusteho on alle 100 wattia vaikka normaalisti samankokoisessa talossa se olis about kuusi- tai seitsemänkertainen.”

Parasta omassa työssä on nähdä valmis kokonaisuus yhdistettynä arkkitehtien, sisustajien ja sähkösuunnittelijoiden käden jälkeen. Esimerkiksi hotelli Mestariin SAAS Instruments on suunnitellut valaistuksen juuri hotellin tarpeisiin sopivaksi.

Långstedt nauttii työstään ja kuvailee työpäiviensä muistuttavan välillä itsensä viihdyttämistä. Hän haluaa kuitenkin korostaa tiimin tärkeyttä.

”Meillä on vähän niin kuin perheyritys. Mun sisko ja vanhin poika on täällä töissä, mutta melkein kaikki ketkä täällä työskentelevät, ovat vähän niin kuin perhettä.Yksin ei tätä saisi aikaan. ”

Kuka on Hokke Långstedt?

SAAS Instrumentsin toimitusjohtaja ja luova käsillään tekijä, joka suhtautuu valaistukseen intohimoisesti

Search