Hyppää sisältöön

Sugar Daddies

Isokyrön metsien suojasta ja kuvankauniilta niityiltä alkunsa saanut
luomuhunaja on riemukkaan yhdessä tekemisen lopputuote, jonka takana
Sugar Daddies Honey Company seisoo ylpeänä

“Faijat tekevät sokeria” Etelä-Pohjanmaalla sijaitsevassa mehiläistarhassa, jossa vallitsee alati pienimuotoinen luova kaaos. Kommelluksilta ei ole vältytty, vaikka tämä Isokyröllä operoiva kolmen isän kööri suhtautuu harjoittamaansa yritystoimintaan ilakoinnin ohella asianmukaisella vakavuudella – läpinäkyvyys, luonnonmukaisuus ja aitous ovat arvoista tärkeimmät. Antaa siis kaikkien kukkien kukkia, kuten myös tämän kummastusta osakseen herättäneen Sugar Daddies -nimen itselleen valinneen kollektiivin!

Ville Rinta ja Juho Wiberg törmäsivät toisiinsa ensimmäisen kerran vuoden 2012 tienoilla “Helsingin parhaaksi” luonnehditulla Kuuba-nimisellä klubilla. Tanssilattialla lensi vitsien ohella liuta luovia ideoita, jotka konkretisoituivat myöhemmin Juhon vieraillessa Villen kotipaikkakunnalla Isokyrössä. Kun länsirannikolla jo pidemmän aikaa viihtyneet surffarihenkiset kaverukset siirtyivät kaupunkimaisemasta Kyrönmaan kauniille kukkaniittyille, syntyi ajatus kaikkien aikojen parhaasta surffilaudalle suunnatusta vahamateriaalista, mehiläisvahasta.

“Kyläilin Isokyrössä kesäisin ja paikalliset kulmat sekä ihmiset tulivat muutamassa vuodessa tutuiksi. Vastassa oli aina pilke silmäkulmassa kulkeva Ville ja toinen toistaan villimpi bisnesidea. Toiset olivat toteuttamiskelpoisempia kuin toiset.”, Juho kertoo.

Sugar Daddiesin tarinan kannalta merkityksellinen hetki oli, kun vuonna 2017 Villen lähipelloilla maata viljelleet Eero Lähdesmäki ja Jussi Peltoniemi ottivat osaa ideointiprosessiin. Yrityksessä aikaisemmin työskennelleen Eeron mehiläistarhaajan ammattitutkinnolla oli taatusti tekemistä lopputuleman kanssa, sillä valtaosa tietotaidosta tuli tätä kautta. Loput käytännön asioista opittiin yhdessä – ja useimmiten vieläpä kantapään kautta. Kannattelevana Sugar Daddiesin voimana on alusta asti toiminut lyömätön ryhmädynamiikka, jossa jokaisella henkilöllä on oma tärkeä tehtävä täytettävänään.

“Villellä on energiaa pienen kylän verran, eikä tarinankerronnan taitoakaan tältä herrasmieheltä puutu. Jussi on puolestaan meidän jämpti ja rauhallinen numeromies, joka pitää huolen siitä, että tulostakin tehdään. Minä sen sijaan olen toiminut porukan ajoittaisena jarruna ja järjen äänenä, kun intohimon kipinät leimahtelevat. Olen myös katsonut firman brändikehityksen perään. Ja sitten olisi vielä Eero, Eeroa me kaipaamme! Hän sai tarpeekseen pistoksista ja keskittyy nykyään muihin haasteisiin”, Juho kertoo.

Kuvat: Ville-Veikko Väisänen

Luomuhunajaa rakkaudella

Sugar Daddies majoittaa mehiläiset omin käsin kasattuihin mehiläismökkeihin, joista pörriäiset pääsevät vapaasti lentämään kohti Isonkyrön runsasta kukintotarjontaa. Kun luonto on tehnyt tehtävänsä ja mehiläiset ovat keränneet metensä, voivat Sugar Daddiesin kaverit korjata hellävaraisesti kennoja harjaten hunajan talteen, jonka jälkeen hunaja lingotaan ja purkitetaan siivilöimättömänä. Hunajaa ei sekoiteta, eikä kuumenneta ja pienet sattumat kuuluvat asiaan.

Täydellisen makukokemuksen saavuttamisen ohella Sugar Daddies on panostanut visuaalisuuteen. Markkinoinnin ja suunnittelun parissa työskentelevä Juho tietää, että purkin sisällön ollessa makunsa, koostumuksensa ja värinsä puolesta erinomainen, tulee myös pakkauksen keskustella itse tuotteen kanssa.

Panostuksia on nähtävissä @sugardaddieshoneycompany Instagram-tilillä, jonka syöte pitää sisällään toinen toistaan upeampia kuvia, kera rennon tunnelman. Juhon mukaan Sugar Daddiesin toimintaan on saatu “huijattua mukaan” ystäväpiirin luottovalokuvaaja, joka on useimpien tuotosten takana. Lähipiiri osallistuu toki puhtaasta auttamisen ilosta, mutta hunajapalkka ja Sugar Daddies merch-tuotteet toimivat myös kovana valuuttana.

Mehiläishoitajan työ – kauhun tasapainoa ja luonnon monimuotoisuuden edistämistä

Mehiläishoitajan työ tuottaa tekijälleen jatkuvia yllätyksiä ja vaikka tie asiantuntijuuteen on ollut pitkä, se on tuntunut sitäkin antoisammalta. Juho mainitsee, että mehiläispesiä käsitellessä vallitsee jatkuva kauhun tasapaino: “Eteneekö prosessi suunnitellusti, säästytäänkö tällä kertaa suuremmilta kämmeiltä vai päästäänkö pienemmällä pahalla eli yksittäisillä pistoksilla”. Ammattitaitoa on kuitenkin kertynyt vuosien mittaan rutkasti ja kokemuksen myötä syntynyt varmuus näkyy jo arkisessa tekemisessä.

“Mehiläisten parissa työskentely on mukaansatempaavaa ja keskittymistä vaativaa puuhaa. Se on myös sesonkipainotteista, joka aiheuttaa omat haasteensa. Kun yhdyskunta on talvehtinut ja keväiset tuulet alkavat puhaltaa, on pojat saatava pelloille painamaan pitkää päivää. Kauhunsekavissa tunnelmissa me sitten lähdemme luomaan mehiläisille olosuhteet, joissa niiden on mahdollisimman hyvä selvitä, lisääntyä ja lopulta tuottaa hunajaa.”

Yritystoimintaa alusta alkaen määrittänyt tahtotila, luonnon monimuotoisuuden edistäminen, kulkee jatkuvasti ajatuksissa mukana. Mehiläistarhaajan on kuitenkin hyvä muistaa, että hyönteiset toteuttavat omaa toimijuuttaan ihmisestä riippumatta. Yhdyskunnat parveilevat omaehtoisesti ja toimivat kuningattarensa alaisena – eivätkä suinkaan tarhaajan. Kokeneinkaan mehiläishoitaja ei kykene ennakoimaan kaikkea, sillä ympäröivä luonnon ja mehiläisten vuorovaikutus on asia, johon ihminen ei voi voimakkaista pyrkimyksistään huolimatta liioin vaikuttaa.

Isokyrön mailla kasveja pölyttävät hyönteiset ovat korvaamaton osa sekä paikallisten viljelijöiden elinkeinotuontantoa että koko ihmiskunnan toimintaa. Huolta kantavien kaverusten taakka kevenee hitusen verran, kun heidän on mahdollista omalla toiminnallaan estää luonnon monimuotoisuuden köyhtymistä ja samalla tarjota ihmisille makunautintoja – Sugar Daddies Co:n ekologisesti tuotettua luomuhunajaa löytää nimittäin kaupan hyllyiltä ympäri Suomen. Uusinta uutta on myös Hotel Mestarille osoitettu Isokyrössä sijaitseva pesätorni, josta koko kauden sato korjataan Mestarille designattuun hunajapurkkiin.”

Keitä ovat Sugar Daddies?

Ville Rinta, Juho Wiberg ja Jussi Peltoniemi ovat kolme isää luomuhunajaan erikoistuneen Sugar Daddies Honey
Companyn takana. Ydintuote valmistuu Isokyrössä sijaitsevissa mehiläismökeissä, joiden asukkeja rakkaudella
hoivaten aikaansaadaan mitä makeinta metsähunajaa.

Search