ONE DAY Coffeen tarina alkoi ongelmasta – lähes kaikki erikoiskahvilat ja erikoiskahvipaahtimot pyörivät “good enough” -asenteella, tarjoten tiettyyn laatukattoon yltäviä tuotteita. Vahva kahvin kuluttamisen kulttuuri on johtanut tilanteeseen, jossa juodaan ennen kuin ajatellaan. Riittävän hyvä ei ole tarpeeksi, peräänkuuluttaa alan ammattilainen Kaapo Paavolainen.
Kaapo Paavolainen tietää kansainvälisesti palkittuna baristana varmaksi sen, että luotettavin keino tarjota laadukasta ja aidosti vastuullista kahvia, edellyttää kahvipapujen tuotannon alkulähteille paluuta ja tuotantoketjuun perinpohjaista tutustumista.
Paavolaisen tie on vienyt ympäri maailman ja lukuisat vierailut kahvitiloilla ovat antaneet perspektiiviä tekemiseen – viljelytapoja on muutettava kestävämmäksi ja helsinkiläinen alan yrittäjäkin voi osaltaan vaikuttaa kehitykseen. Kun tutustuu syvällisesti kahvipapujen alkuperään, voi sekä tarjota kuluttajille parhaan mahdollisen lopputuotteen että olla mukana rakentamassa eettisempää ja ekologisempaa huomista.

ONE DAY Coffeen synty
Paavolainen on työskennellyt kahvin parissa vuodesta 2011. Matkan varrelle mahtuu sekä kansainvälisiä ansioitumisia, kantapään kautta oppimista, ongelmanratkaisua että onnentäyteisiä hetkiä intohimoisen tekemisen parissa.
ONE DAY Coffeen synty paikantuu vuoteen 2019, jolloin ajatus maukkaammasta ja eettisemmästä kahvista, jota olisi mahdollista myydä kuluttajille samaan hintaan, kasvoi ylitsepääsemättömäksi.
“Länsimaalaisten kahvinkulutus on hyvin kehittynyttä ja esimerkiksi suomalaiset juovat sitä lähemmäs 12 kiloa vuodessa. Kulttuuri näkyy vahvasti arkisessa elämässämme, sillä kahvia nautitaan pitkin päivää, niin kotona kuin julkisillakin paikoilla. Kuluttajat ovat hiljalleen alkaneet tiedostaa vastuullisuus-näkökulman merkitystä ja makuunkin on alettu kiinnittää entistä enemmän huomiota – koronan ja kotikahvien lisääntyneen keittämisen myötä.”
Nautinnon maksimoiminen on asia, johon Paavolainen panostaa entistä enemmän. Tänä päivänä myös elämyksellisyys nostaa päätään, mikä kahvilayrittäjän on hyvä tiedostaa. Riittävän hyvään ei ole Paavolaisen mukaan syytä tyytyä ja laatustandardeja voidaan määritellä uudelleen sisältäpäin. Kupillinen kerrallaan.
Kahvila kaupungin keskeisimmillä kulmilla
Fredrikinkadulle avautuvaan ONE DAY Coffeen kivijalkaliiketilaan tulvii valo sisään ison kulmaikkunan kautta. Seesteinen miljöö tarjoaa puitteet rauhoittumiselle ja tilaan astuvan tulisi Paavolaisen mukaan tuntea, että aika hidastuu arkisten kiireiden keskellä tarjoten mahdollisuuden tarttua hetkeen.
Tässä kahvilaympäristössä erikoiskahvi syntyy sekä taidolla että tunteella. Ammattitaitoa henkilökunnalta löytyy yhteensä yli 90 vuoden edestä. Ikivihreän trooppisen puun marjan tie ONE DAY Coffeen henkilökunnan osaaviin käsiin on ollut pitkä ja harkittu, mutta sitäkin palkitsevampi. Paavolainen mainitsee myös, että listalta löytyy pieni bonus: tarkoin kuratoitu valikoima alkoholeja; viiniä pientuottajilta ja samppanjaa Ranskan auringon alta.
Työtä Paavolainen tekee edelleen nöyrän kiitollisena, vaikka intohimon kipinät ajoittain leimahtavatkin. ONE DAY Coffeen arvoista on hänen mukaansa tarpeetonta aiheuttaa sen suurempaa meteliä ja Paavolainen toivookin ensisijaisesti, että asiakaskokemus puhuu puolestaan. Kun kupillinen kahvia valmistetaan, se valmistetaan teknisesti oikeaoppisesti ja ainoastaan parhaista ja vastuullisimmista raaka-aineista. Erityisen palkitsevaa baristalle on, kun kahvia hörpänneen kasvoille piirtyy yllättynyt ilme: “Miten ihmeessä kahvi voi maistua näin hyvältä?”.
Maistamisen universaalius
Paavolainen peräänkuuluttaa, että kahvin pienienkin makuvivahteiden tunnistaminen on mahdollista aivan kaikille, eikä ainoastaan alan huippuammattilaisille. Maistaminen on universaalia, mutta samalla hyvin subjektiivista.
“Makuaisti on hienoimpia olemassa olevia asioita. Se mahdollistaa jatkuvia nautintoja ja yllätyksiä. Aina kun juon tai syön jotain, se tuntuu ensimmäiseltä kerralta. Minkälainen miljöö ympäröi, miltä ruoka tai juoma näyttää, miltä tuoksuu ja miltä kokonaisuus tuntuu. Olen ehdottomasti mietiskelijä ja nautiskelija. Eikä hedonismissa ole mitään pahaa, sillä onni asuu juuri näissä pienessä arkisissa hetkessä – kahvia siemaillessa.”
Paavolainen mainitsee myös, että jos kerran sattuu tekemään hyvän kahvin, sitä ei enää koskaan löydä uudestaan. Tämä on ohjenuora huippubaristan kaikelle tekemiselle, sillä aina on mahdollisuus maistaa eri tavalla, oppia uutta ja kehittää itseään.