Hyppää sisältöön

Jussi Ylitalo

Keittiöpäällikkö Jussi Ylitalolle ruuanlaiton mestarillisuus tarkoittaa vanhasta maailmasta kumpuavaa osaamista

Hotel Mestarin ruokafilosofian kehittäjä Jussi Ylitalo päätyi nuorena ravintola-alalle osin sattumalta. Keittiöpäällikkönä työskentelevä konkari luottaa päätöksenteossa edelleen ensimmäiseen ideaansa. Siten myös Mestarin ruokafilosofia sai alkunsa.

Nykyisin Hotel Sveitsin keittiöpäällikkönä työskentelevä Ylitalo opiskeli ensin huonekalu- ja taloentisöintiä. Laman tuoma työttömyys pakotti Ylitalon kuitenkin vaihtamaan käsityöalalta ravintolaan. Kutsumus löytyi siten kuin puolivarkain.

”Ensin halusin vain osata jotain todella hyvin. Intohimo ruokaan tuli jälkikäteen. Ravintolassa työskentely vaatii samantapaista keskittymisistä ja koko kropan käyttöä, kuin monet käsityöammatit. Täällä tehdään käsillä – samalla tavalla kuin maalaus- tai kirvesmieshommissakin.”

Venäjällä, Virossa ja Suomessa eri ravintoloissa työskennellyt Ylitalo on nähnyt alan murrosvaiheen. Nyt hän hyödyntää kokemustaan keittiöpäällikkönä.

”Ravintola-ala oli murroksessa kun aloitin. Kokeista piti tulla moniosaajia, kun keittiön henkilökunta alkoi vähentyä. Nykyisinkin keittiöpäällikön tulee olla monitaituri. Pelkkä mielenkiinto ruuanlaittoa kohtaan ei riitä, kun työntekijöiden johtaminen, erilaiset järjestelmät ja analyyttiset tehtävät tulevat osaksi työnkuvaa. En kuitenkaan ole yksin mitään – minulla on osaavat alaiset ja luottavat esihenkilöt, jotka mahdollistavat onnistumiset.”

Hotel Mestarin ruokafilosofia muodostui värien, makujen ja fiilisten pohjalta

Ylitalon näkemykseen luotetaan myös Hotel Sveitsin ulkopuolella. Konkari sai tehtäväkseen työstää Hotel Mestarin ruokafilosofiaa. Hän luotti tälläkin kertaa ensimmäiseen ideaansa, joka syntyi hotellin havainnekuvien pohjalta.

”Hotellin värit, materiaalit ja tunnelma toi heti mieleeni Etelä-Amerikkalaisen keittiön. Ruuan mausteisuutta, värikkyyttä ja yltäkylläisyyttä ei ole vielä ajettu läpi Helsingissä, vaikka lattarimeininki tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia. Se on yhdistelmä eri kansallisuuksien makuja, värejä ja tuoksuja. Soveltaminen on helppoa, kunhan pitää kiinni ydinajatuksesta.”

Ylitalolle oli myös tärkeää, että keittiön perusta istuu ajatukseen mestarillisuudesta. Etelä- Amerikkalaisella keittiöllä on pitkä ja perinnerikas historia.

”Ruuanlaiton mestarillisuus tarkoittaa mielestäni jotakin vanhasta maailmasta kumpuavaa osaamista. Siksi halusin valita ruokakulttuurin, jonka juuret ovat syvemmällä kuin esimerkiksi skandinaavisen tai Pohjois-Amerikkalaisen ruokakulttuurin juuret.”

Kuka on Jussi Ylitalo?

Savolaissyntyinen keittiöpäällikkö ja Mestarin ruokafilosofian kehittäjä, joka peräänkuuluttaa
kärsivällisyyttä, intuitiota ja tiimityöskentelyä keittiössä.

Search