Hyppää sisältöön

Deniz Löktas

Deniz Löktas ei usko viinimaailman trendeihin: “Hyvä viini pysyy aina muodissa”

Mestarin ravintolan Maestro 51:n viinilistalla on sellaisia viinejä, joita ei ole valittu trendikkyyttä ajatellen. Viinien maahantuoja, sommelier ja yrittäjä Deniz Löktas ei usko trendeihin: “Trendit tulevat ja menevät, mutta hyvä viini pysyy aina muodissa.”

Turkkilainen Deniz Löktas muutti Suomeen 11 vuotta sitten osin sattumien kautta. Löktasille ruoka ja viini on aina ollut iso osa elämää, mutta vasta Suomessa asuessaan hän ymmärsi haluavansa työskennellä niiden parissa.

”Ruoka on iso osa turkkilaista kulttuuria. Suomeen muutettuani aloin tutustua erilaisiin viineihin. Viinit rakentavat kulttuurin. Arjessa, jossa ihmiset eivät kovin usein tapaa toisiaan, viini saa ihmiset kerääntymään yhteen.”

Löktas oli aiemmin opiskellut vain maisema-arkkitehtuuria, joten hän päätti edistää uraansa ruuan ja viinin parissa opiskelemalla ravintola- ja catering-alan perustutkinnon. Opintojensa ohessa Löktas alkoi järjestää illallisia sekä ruoka&viini -työpajoja ja tastingeja.

”Tiesin aina haluavani työskennellä viinien parissa. Viinit kulkevat kuitenkin käsi kädessä ruuan kanssa, joten tarvitsin osaamista ruuasta ja ravintola-alan käytännöistä. Koulun ohella keräsin oppeja Helsingin parhaista ravintoloista, joissa työskentelin tarjoilijana ja sommelierina ennen kuin aloin edistämään uraani viinien parissa.

Maestro 51:seen valitut turkkilaiset viinit tuovat illalliselle yllätyksellisyyttä

Löktas on yrittäjä niin ammatiltaan kuin mieleltään. Pelkkä intohimo viineihin ei riitä yrityksen pyörittämiseen, vaan myös numeroita ja ihmisiä tulee ymmärtää. Rento ja helposti lähestyttävä Löktas on työskennellyt monien alan konkarien kanssa. Sitä kautta hän päätyi toimittamaan viinejä myös Maestro 51:seen.

”Maestro 51:ssä tiedettiin, että en toisi maahan yhtäkään viiniä, jota en sommelierina tarjoaisi asiakkailleni. Maistoimme yhdessä niitä viinejä, jotka sopivat ravintolan ruokaan. Olin tuonut Turkista muutamia viinejä, jotka vakuuttivat Maestro 51:n yllätyksellisyydellään, ja nyt ne ovat ravintolan listalla.”

Löktas luottaa perusteisiin: hyvin valmistettuna, laadukkaista raaka-aineista ja tarkoin yhdisteltynä ruoka ja viini vakuuttavat yleisönsä. Trendejä hän ei halua seurata.

”En oikeastaan usko trendeihin – ne tulevat ja menevät. Jotkut saattavat sanoa, että naturalviinit ovat nyt trendissä. Minun mielestäni ne ovat aina pinnalla, jos ne ovat oikeasti hyviä. Markkinoiden luomat trendit haihtuvat, mutta hyvät viinit eivät.”

Kuka on Deniz Löktas?

Viinien maahantuoja, Vigneron omistaja ja sommelier, joka etsii maailman parhaita viinejä yhdistämään ihmisiä saman pöydän ääreen.

Search